fbpx
Travel with Blagec Turist feat. Majales

ERASMUS+ „The Magic of Water“

Pratite nas na društvenim mrežama!
Facebook
Facebook
INSTAGRAM

ERASMUS+ je projekt financiran od Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje mladih, učenika i studenata sa područja zemalja članica Europske unije. U sklopu ERASMUS+ programa, od 13-15.10.2019., Hrvatska je bila domaćin projekta „The Magic of Water“, ugostivši učenike iz škola: Devonport High School for Girls, Plymouth, Ujedinjeno Kraljevstvo, Justus-von-Liebig Gymnasium, Neußäs, Njemačka (koordinator projekta) i “Moise Nicoara”, Arad, Rumunjska.

Svjedoci smo prirodnih i ekoloških katastrofa i promjena diljem svijeta, stoga ne čudi naziv i naglasak ovog projekta, „The Magic of Water“, voda kao žila kucavica našeg planeta, osnova  nacionalne i međunarodne ekonomije, energent  i dostojan element  zaštite na globalnoj razini.

Projekt „The Magic of Water“ sastoji se od 4 temeljna područja: Voda kao osnovni element prirode, Voda kao izvor energije, Voda kao putni i trgovački put i Analiza vode.

Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu pitke vode na samome europskom vrhu. UNESCO-vo izvješće o dostupnosti vode i bogatstvu izvora, Hrvatsku  smješta među prvih pet u Europi i među 40-ak najbogatijih zemalja svijeta. Stoga ne čudi da je Hrvatska zemlja domaćin ovakvome projektu.

Sa ponosom možemo istaknuti da je XV.gimnazija Zagreb, kao organizatora ovog putovanja odabrala baš našu turističku agenciju, Blagec Turist feat. Majales, davši nam izuzetno dobre ocjene i recenzije po završetku putovanja.

Zadovoljni, sretni, nadahnuti i educirani, učenici, domaći i strani učesnici ovoga projekta, na čelu sa voditeljicom Anetom Copić, podijelili su sa nama dojmove i predivne trenutke.

Uz posjetu Državnom hidrometeorološkom zavodu, Institutu Ruđer Bošković i Uređaju za pročišćavanje centralnih voda u Zagrebu, učenici su posjetili i doživjeli ljepotu, vrednotu i snagu vode na prirodnim i zaštićenim lokacijama Gorske Hrvatske i Južnog Jadrana.

Plitvička jezera su dio Dinarskog krškog područja, radi svojih specifičnih geoloških, geomorfoloških i hidroloških osobina, te su kao takve, 08.travnja 1949. proglašene prvim nacionalnim parkom u R. Hrvatskoj.

Plitvička jezera

Dioklecijanov akvadukt u Solinu, 1700 godina star vodovod dug 9 km., sagrađen istovremeno kad i slavna palača, kako bi car imao dovod kvalitetne izvorske vode za piće, kupanje i zabavu.

Ništa bez vodiča

Cetinska krajina i nezaobilazan rafting na Cetini, unijeli su dodatnog adrenalinskog uzbuđenja.

Jezične i socijalne barijere su savladane, a zapravo ih nije ni bilo. Uz vodstvo, pomoć i samostalno, učenici su pristupili odgovorno i osviješteno prema vodi, te je cilj ovog projekta itekako postignut. Uz ovakvu omladinu, budućnost nam je pitka!

Analiza i ispitiavnje vode

Blagec Turist feat. Majales se zahvaljuje svim učesnicima na ukazanom povjerenju i pravu korištenja slika za dokumentiranje ovoga članka. Do sljedećeg putovanja, sanjarite, planirajte i čuvajte planetu!

„Ukoliko stvarno misliš da je problematika zagađivanja manje važna od ekonomije, probaj ne disati dok brojiš novce.“

Guy McPherson


Od 13. do 15. listopada 2019. bili smo na trodnevnom putovanju u okviru Erasmus+ projekta “The Magic of Water”, a u organizaciji agencije Blagec Turist. Za vrijeme putovanja provodili smo i dio naših projektnih aktivnosti, kao što je analiza vode. Ovim bih se putem htjela zahvaliti agenciji što nam je svojom organizacijom i fleksibilnošću omogućila ostvariti zahtjevni program. Moji gosti – učenici i nastavnici iz Njemačke, UK, Rumunjske, te mi kao domaćini iz Hrvatske, vratili smo se nasmijani, sretni i prezadovoljni sa svime: smještaj, organizacija, komunikacija, vodiči (Petra je bila sjajna, nenametljiva, organizirana, nasmijana, strpljiva i susretljiva). Hvala na svemu!

Aneta Copić, Voditeljica projekta, XV Gimnazija Zagreb

Pratite nas na društvenim mrežama!
Facebook
Facebook
INSTAGRAM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *